Nevskij Prospekt – Skt. Petersborgs Champs Elysées
”Der findes intet skønnere sted i Verden en Nevskij Prospekt, i hvert fald ikke i Skt. Petersborg…”, således indleder Gogol humoristisk sin novelle om Skt. Petersborgs hovedstrøg Nr.1 og absolutte centrum: Nevskij Prospekt!
Og det er ganske rigtigt, at Nevskij Prospekt er noget specielt. I Skt. Petersborg er den det så absolutte samlingspunkt for alt liv. Ud fra den stråler byens liv og ud fra den orienterer man sig som turist i den mægtige by. Det er ikke alt i Skt. Petersborg, der ligger på selve Nevskij Prospekt. Men det meste af det, der ikke gør, ligger ganske nær denne prægtige hovedgade.
Nevskij Prospektet har været med i Skt. Petersborgs udvikling lige fra starten. Man anslår, at den er grundlagt omkring 1718. Idag er den 4,5 km lang og strækker sig fra selveste Vinterpaladset i den ene ende til det fredfyldte Aleksandr Nevskij kloster i den anden ende. Fra den mest imponerende materielle pragt med international hæder til det mest ydmyge og åndrige ægte russiske. Det kan anbefales at gå hele vejen for at se hvordan stemningen skifter på denne levende gade, men hvis man synes det er lidt for langt at gå, så ligger der ikke mindre end 5 metrostationer langs dette overvældende hovedstrøg.
Midt på Nevskij ligger den store Moskva Banegård, der deler gaden i den mere fashionable og populære del og den mere rolige og lokale del. Fra Moskva banegården går der mange tog – bl.a. til Moskva.
På strækningen mellem Moskva Banegården og Vinterpaladset ligger en række skønne paladser – ofte flankerede af byens romantiske kanaler og broer. Ved den brede Fontanka-kanal ser man det overdådige, lyserøde Beloselskij-Belozerskij Palads med de muskuløse Atlas-figurer der bærer de korintiske søjler. Her finder man et lille voksmuseum og en mængde klassiske koncerter. På den anden side af kanalen ligger det elegante Anitjkov Palads, der knejser med smukke ranke, flødefarvede søjler ud mod kanalen. Dette var efter sigende vores egen Dagmars (kejserinde Maria Fedorovna) yndlingspalads. Det smukke sartrosa barokpalads ved den idylliske Moika-kanal er Stroganov Paladset, som idag er en del af byens kunstmuseum, Det russiske museum.
Det russiske museum har hovedbygning i det pompøse Mikhail Palads, som ligger trukket lidt tilbage fra Nevskij Prospekt nede for enden af den lille, mondæne sidegade Mikhailovskaja ulitsa. Foran paladset er en smuk plads, som kaldes Kunstens Plads, hvor skyggefulde træer omkranser landets elskede nationalpoet, Aleksandra Pusjkin. Interesserer man sig for kunst er dette et enestående pragtfuldt museum med alt hvad man kan ønske at se om russisk kunst.
Der ligger mange andre smukke paladser, palæer og bygninger både på Nevskij Prospekt og ned langs sidegaderne. En af de måske allermest iøjnefaldende bygningsværker er den gigantiske Kazan-katedral, som ligger nær Vinterpaladsets ende af gaden. Det var i sovjettiden Museum for ateisme, men er nu vendt tilbage til sin oprindelige funktion. En anden kirke som også tiltrækker sig opmærksomhed er den lille Blodskirke, som ganske vist ikke ligger på selve Nevskij Prospekt, men hvis brogede eventyrkupler kan ses fra broen over Griboedov-kanalen.
Men Nevskij Prospekt ville naturligvis ikke være det levende hovedstrøg det er og altid har været, hvis der kun lå kirker, paladser og muséer.
Det, der for alvor giver gaden sit ekstravagante liv er dens butikker. I tidligere tider var der mange elegante butikker. Idag er de mest bemærkelsesværdige nok det store klassiske stormagasin, Gostinij Dvor, der dominerer en hel kilometer af Nevskij med sin gule klassicistiske facade. Det er et af de ældste ”shoppingcentre” i verden – grundlagt i 1757. En anden bemærkelsesværdig butik er Dom Knigi – en gigantisk boghandel placeret i et ualmindeligt smukt art nouveau hus overfor Kazan-katedralen. Ikke langt herfra ligger også den legendariske Literaturnaja Café, hvor Aleksandr Pusjkin, skulle have indtaget sit sidste måltid, før han begav sig ud til den duel, der skulle blive hans endeligt. Det kan absolut tilrådes at følge poetens eksempel – hvad angår måltidet – for ikke alene laves der udmærket mad i Literaturnaja Café, men der er også en utrolig hyggelig stemning med tunge røde fløjlsgardiner og pianomusik vekslende med russiske folkesange.
Nevskij er fantastisk, men den er også trættende med alle sine fabelagtige indtryk og sit evindelige mylder af mennesker. Så før eller siden får man lyst til at trække sig lidt bort fra vrimlen. Til en sådan retræte kan man f.eks. bevæge sig ned bag Gostinij Dvor til Sennaja Plodsjad (Halmtorvet). Selve pladsen har altid været mildest talt kaotisk (tidligere var den tillige uhumsk, men idag er den åben og flot). De små gader i området omkring Sennaja er til gengæld ualmindeligt poetiske. Her kan man slentre rundt som i en af Doestojevskijs romaner, med sørgmodigt hældende træer over sig og små smukke broer over melankolske kanaler under sig.
Man kan også gå den modsatte vej om til kvarteret bag Blodskirken. Her er også kønne kanaler, men her er mere åbent og monumentalt. Her ligger det voldsomme og dystre Skt. Mikhails slot og den store, åbne – og for det meste svært blæsende – Marsmark, der i gamle dage fungerede som paradeplads. Går man lidt længere kommer man også her til et af de steder som byens egne indbyggere har megen kærlighed til: den vemodige Sommerhave med skønne, forfaldne statuer og Peter den Stores beskedne, gyldengule Sommerpalads fra 1710 – byens ældste palads.
At se Nevskij Prospekt på én dag kan lade sig gøre, men der er rigeligt med attraktioner til flere dage på det mægtige hovedstrøg. Begynder man først at gå en tur ned ad det, så er der fare for, at det ene vidunderlige efter det andet river en afsted – og man til slut finder sig selv ganske udmattet for fødderne af det mægtige Vinterpalads. For selv om Skt. Petersborg har mange fabelagtige attraktioner, så findes der nu intet skønnere sted i Skt. Petersborg en Nevskij Prospektet og heller ikke i verden, tror jeg!