Fabergé og de berømte æg

Fabergé æg

I 1830 flyttede en herre ved navn Gustav Faberge fra Letland til Sankt Petersborg. Gustav kom i lære hos en af tidens dygtige guldsmede, Andreas Ferdinand Spiegel og senere blev han optaget i firmaet Kiebel, som lavede guldsmede– og juvelérarbejde for de russiske zarer. Dette var starten på historien om måske verdens mest berømmede juvelérfamilie.

Familien stammede faktisk fra det østlige Europa og ikke fra Frankrig, selvom navnet godt kan lyde sådan. Navnet havde gennem mange generationer udviklet sig fra Favri, til Favry, Fabri, Fabrier, Faberge – og først Gustav tilføjede den lille accent over det sidste e, som gav navnet det virkelig franske præg. Det lød nemlig bedre i den frankofile overklasses ører.

I 1842 slog Gustav sin egen butik, ”Fabergé” op i den mondæne gade Bolsjaja Morskaja. Men det var for alvor da hans søn, Carl Fabergé, tog over, at Fabergé slog sit navn fast blandt verdenseliten indenfor juvelérkunsten.

Carl, der var født i 1846 og uddannet i Dresden, hvor familien på den tid boede, overtog firmaet i 1860. I 1872 flyttede han tilbage til Sankt Petersborg, hvor han sammen med faderens håndværksmester, Hiskias Pendin, fortsatte virksomheden med stor succes.
Fra 1882 kørte han virksomheden alene og senere med hjælp fra sin lillebroder, Agathon Fabergé. Carl selv begyndte at arbejde som konservator af objekter på Eremitage Museet – og fik derigennem kontakt til zarfamilien.

Zarens æg

Det var Alexander d. 3., der fik idéen, at få Fabergé til at lave et helt særligt påskeæg til sin danskfødte hustru, Maria Fedorovna – som de fleste her i landet kender bedre under navnet: Kejserinde Dagmar. Og det er ikke den eneste forbindelse, der er mellem de berømte æg og Danmark. For faktisk blev det første æg lavet under inspiration af et elfenbens-æg, som var en del af den danske kongefamilies skatte og som Dagmar derfor kendte fra sin egen barndom. Dette første æg, som er kendt som ”Høne-ægget”, er ganske enkelt i sin udformning: et forgyldt æg, der indeholder en guldhøne, som indeholdt den russiske zarkrone i miniature, som indeholdt en rubin. Efter sigende skulle Dagmar have været meget glad for ægget, hvorfor Alexander nu gjorde det til en tradition at Fabergé skulle lave hende et nyt hvert år. Zaren gav Fabergé helt frie hænder, hvad angik udformningen af æggene – det eneste krav var, at de inden i skulle indeholde en ny, lille overraskelse hvert år.

Alt i alt blev det til 54 påskeæg, som Huset Fabergé udformede for Zarfamilien. Først for Alexander d. 3. til dennes hustru – og efter Alexanders død i 1894, for hans søn Nikolaj d. 2. til moderen (Dagmar) og til sin egen hustru, Alexandra Fedorovna. Traditionen holdt lige til Revolutionen i 1917.

Fabergé familien efter revolutionen

Efter revolutionen var de smukke zar-påskeægs tid selvfølgelig forbi. Fabergé selv flygtede først til Riga og siden over Tyskland og Schweiz, hvor han døde i 1920.

To af hans sønner, Eugene og Alexander åbnede i 1924 en ny afdeling af familiefirmaet i Paris under navnet Fabergé et Cie. Denne afdeling fortsatte sit virke indtil 2001 – men fra 1984 havde de mistet retten til at bruge navnet Fabergé som mærke. Fabergé eksisterer dog stadigvæk som et af verdens mest eksklusive juvelermærker.

Æggenes videre skæbne

Tilbage i Sankt Petersborg blev det gamle Fabergé firma og mærke naturligvis nationaliseret. I første omgang blev en del af æggene overtaget af bolsjevikkerne, men fra 1927 solgte Stalin ud af dem og snart var æggene spredt for alle vinde. Idag er de fleste af dem dukket op igen: hele 42 æg ved man idag hvor befinder sig. Mange er fordelt på en del private samlinger – særligt i USA. Den største af disse er Viktor Vekselbers, som indeholder hele 9 af de imperiale æg og flere andre ikke-imperiale æg. Denne samling bliver fra tid til anden udstillet. Den største permanente samling af æg, som er til skue for offentligheden, er at finde i Rustkammeret på Kreml i Moskva. Her er hele 10 imperiale æg, samt meget andet af Fabergé-husets kunsthåndværk.

 

De andre Fabergé-æg

For foruden de imperiale æg har Fabergé-huset lavet meget andet. Inspireret af Zarens æg, fik også enkelte andre mulighed for at bestille Fabergés fabelagtige påskeæg til deres kære. I årene 1885-1903 er der således fremstillet 14 af disse til kunder som den stenrige Alexander Kelch, samt Rothschild- og Jusupovfamilierne.
Selvom Fabergé-huset også lavede meget andet smukt kunsthåndværk, som smykker og sølvtøj, så er det jo nok de fantastiske og hemmelighedsfulde påskeæg, som har givet navnet Fabergé den berømmelse det har idag.
Skal man idag se de flotte æg og fornemme noget af zartidens ødselhed, så er det bedste sted at gøre det i Rustkammeret i Kreml, som også byder på mange andre helt utroligt flotte skatte. Det er virkelig et Skatkammer som fra et virkelig fantastisk eventyr!

 

Nogle af æggene kan nu ses i Fabergémuseet i Skt.Petersborg. Det anbefales at booke udflugten hjemmefra. Læs mere her

 

preload spinner

Alt Rejser
Email: sales@altrejser.dk
Phone: +45 33122030
Url:
cash, credit card
Vesterbrogade 6 D
København V, 1620